
Медики Павлограда розповіли, як вберегтися від ботулізму

Ботулізм - це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків, можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Яких саме - розповіла лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Людмила Іванівна Старішко.
За словами спеціаліста, в Павлограді протягом останніх 3-х років захворюваність на ботулізм реєструвалась лише 1 раз в 2017 році. Причина захворювання - вживання в’яленої риби домашнього приготування.
За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», минулого в Україні зареєстровано 117 випадків хвороби, внаслідок яких постраждало 168 людей, 8 із них померли.
Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.
Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти
Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Профілактика ботулізму
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
- м'ясних та грибних консерв,
- консервів домашнього виробництва,
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та, або транспортували належним чином,
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.