• Головна
  • Медики Павлограда розповіли, як вберегтися від ботулізму
16:21, 17 березня 2019 р.

Медики Павлограда розповіли, як вберегтися від ботулізму

Медики Павлограда розповіли, як вберегтися від ботулізму

Ботулізм - це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків, можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Яких саме - розповіла лікар із загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Людмила Іванівна Старішко.

За словами спеціаліста, в Павлограді протягом останніх 3-х років захворюваність на ботулізм реєструвалась лише 1 раз в 2017 році. Причина захворювання - вживання в’яленої риби домашнього приготування.

За даними «Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», минулого в Україні зареєстровано 117 випадків хвороби, внаслідок яких постраждало 168 людей, 8 із них померли.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались не належним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти

Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продукту.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Чим важче захворювання, тим коротше інкубаційний період:

-    порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

-    сильно виражена сухість у роті;

-    важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

-    підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

-    запаморочення;

-    короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

-    ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

-          в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

-          м'ясних та грибних консерв,

-          консервів домашнього виробництва,

-          якщо не впевнені, що продукти зберігали та, або транспортували належним чином,

-          якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...