Обережно: ботулізм!

Обережно: ботулізм!

Ботулізм – надзвичайно небезпечна інфекція. Якщо вчасно не надати хворому допомогу, вона може закінчитися смертю. Про те, як захиститися від недуги, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

Збудник ботулізму може «ховатися» в будь-яких продуктах, що не пройшли достатню термічну обробку, зберігалися в неналежних умовах чи неправильно перевозилися. Найбільш небезпечні серед них: в’ялена, копчена, солона або консервована риба, м'ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва, копчене м’ясо.Щоб уникнути ботулізму, насамперед не варто купувати рибу на стихійних ринках. А від невипотрошеної в’яленої та копченої риби треба відмовитися взагалі.

Сирі та готові продукти не можна нарізати на одній дошці. Слід ретельно дотримуватись норм теплової обробки продуктів. Овочі та фрукти варто промивати лише чистою водою.

«Симптоми ботулізму: порушення близького зору, сухість у горлі, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, нудота, блювання, здуття живота, закреп. Вони проявляються по-різному: в одних людей – відразу після вживання зараженої їжі, в інших – за кілька днів», – уточнили в департаменті охорони здоров’я ОДА.

При підозрі на ботулізм варто негайно звернутися до медичного закладу, тому що від швидкості реакції залежить успішність лікування.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать
Комментарии